Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

To unge herlevborgere med til at kåre årets børnefilm

Lilje Ploug på 12 år og Asta Villaume på 13 elsker film og har i år været en del af børnejuryen til Nordens største børne- og ungefilmfestival, BUSTER.

8. oktober slutter to uger med visning af over 170 film og tv-serier fra hele verden for over 30.000 børn, lærere og familier, der hvert år deltager i Nordens største filmfestival ‘BUSTER’ for børn og unge.

Som en del af festivalen blev der onsdag overrakt tre priser, hvor BUSTER prisen er den største. Den uddeles i samarbejde med en børnejury på fem unge fra De Danske Børnefilmklubber DaBUF og er på 10.000 kroner. Hele to af de fem var i år fra Herlev – nemlig Lilje Ploug på 12 år, der til daglig går på Lindehøj Skole, og Asta Villaume på 13 fra Kildegårdskolen. Hvilken film ud af de otte nominerede, som de og resten af juryen valgte at pege på, afslører vi senere.

Men først et lille indblik i, hvordan de overhovedet var så heldige at komme med i juryen.

Filmelsker, tror jeg hellere, jeg vil kaldes

»Altså vi kom ind fra sidelinjen, fordi de manglede nogle flere til at være med i juryen,« fortæller Asta Villaume, der i sommer deltog i Nordisk Filmcamp på Møn sammen med Lilje Ploug, fordi de begge er med i Herlev Skolebio.

Dengang kendte de ikke så meget til hinanden, men det fik de syv dage på filmcampen rettet op på. Asta Villaume supplerer:

»To af hendes veninder går til skuespil sammen med mig på Kælderscenen, så det var dér, vi mødtes første gang,« fortæller hun, der er tilknyttet Herlev Musical og Teaters musicalhold BUM.

Derfor var det også som skuespiller, at hun deltog på filmcampen. Her spillede hun en hovedrolle i kortfilmen ‘Friendly Fire’, mens Lilje Ploug fandt ud af, at hun bedre kunne li’ at være bag kameraet. Blandt andet på ‘Make Down’.

Begge piger var meget begejstret for filmcampen, som også bød på flere aha-oplevelser.

Yndlingsfilmen

»Jeg blev nok overrasket over, hvor lang tid det tager. Man ved jo godt, at det tager rigtig lang tid at lave film, men vi brugte syv dage på det hele, og det var virkelig stressende,« lyder det fra Asta Villaume, mens Lilje Ploug tilføjer:

»Ja, vi skulle lave en scene, hvor der var en, der fik en dør i hovedet, og det tog halvanden time,« fortæller hun.

I elsker jo film, kan man gå så vidt som at kalde jer filmnørder?

»Filmelsker, tror jeg hellere, jeg vil kaldes,« lyder det fra Lilje Ploug, der erkender, at hun ser en masse film, men flest i weekenden, og ikke i biografen, for den er for dyr – på nær skolebio forstås.

ANDRE HISTORIER: Naturlegeplads med nye faciliteter

Hvad kan I bedst li’ at se?

»Krimi blandet med fantasty og action, så er jeg solgt.

»Så Spiderman«, foreslår Asta Villaume.

»Ja, jeg elsker Spiderman, min yndlings Spiderman-film er ‘Far from home’,« flyver det ud af Lilje Ploug, mens Asta Villaume kommer frem til, at hun faktisk aldrig har set en gyser – men ellers elsker hun de fleste genrer.

Tilbage til kåringen af årets Buster prismodtager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Asta Villaume (tættest) på 13 og Lilje Ploug på 12 år var med i dette års børnejury til nordens største børne- og unge-filmfestival. Foto: Kenneth Hougaard.

Årets vinder

Vinderen blev den svensk produceret ‘Bullets’, som også vandt i kategorien ‘Bedste nordiske film’. Den sidste pris for ‘Årets bedste danske nordiske kortfilm’ gik til den danske kortfilmdokumentar ‘Vores børnehjem’.

Børnejuryen motiverer sit valg her:

Da vi så filmen, var det som om, at der bare var et kamera, der havde optaget virkeligheden, og det gjorde, at den var meget barsk. Det kunne vi godt li’. Fordi filmen handler om et bandemiljø, er det realistisk, at filmen er barsk. Det gjorde også, at man hele tiden var spændt. Vi synes, det var godt, at der ikke kom noget magisk og reddede dagen til sidst, men at hovedpersonen fik lov at styre sit eget liv. Det var én person mod verden, ligesom i virkeligheden.

Om Lilje Ploug og Asta Villaume også skal være med i juryen næste år, vides ikke, men adspurgt, om det der med film er noget, de vil forfølge efter skolen, nikker de samstemmende.

»Jeg kunne godt forestille mig at arbejde med noget film bag kameraet,« siger Lilje Ploug, mens Asta Villaume tager over:

»Jeg kan godt li’ at skrive manuskripter og historier, men jeg kan også godt li’ at spille skuespil,« vurderer hun, der altså heller ikke er bleg for at prøve kræfter med det store hvide lærred. Hvem ved, om nogle år, er det måske deres film, der bliver nomineret til BUSTER prisen.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!