Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

At strikke er også for mænd og har været det i århundreder

Kasper Thomsen er historiker og vandrende strikker. Tirsdag 31. oktober stopper han op på Herlev Bibliotek og fortæller om strikkeriets historie, som har omfattet både mænd og kvinder.

Fordomme og meget grove kommentarer i det jyske stod ifølge 27-årige Kasper Thomsen i kø, da han for et par år siden fortalte på regional-tv, at han strikkede.

Det blev betegnet som både feminint, lidt for smart og hippieagtigt, at en mand strikker, og så fik han masser af ukvemsord med på vejen. Det er helt forkert, både at være grov over for mennesker med andre interesser end en selv, men faktuelt havde kritikerne heller ikke ret. Det er både særdeles maskulint og gammeldags, at en mand tager strikketøjet frem. Det kan Kasper Thomsen fortælle.

Vandrende strikker

Kasper Thomsen går under betegnelsen: ‘Den Vandrende Strikker’. Han er cand.mag. i historie og religionsvidenskab og er tilknyttet Den Gamle By i Aarhus. Han har gjort det til et særkende at strikke, mens han vandrer, i tråd med den glemte tradition hvor mænd havde strikketøjet fremme, også mens de gik.

Det fortæller han om rundt omkring i landet, og turen er kommet til Herlev Bibliotek tirsdag 31. oktober klokken 16-18.

Det var hårdt at gå på brosten, samtidig med jeg skulle lære at strikke

Her fortæller han om strikkens historie, og alle til foredraget er velkomne til at tage strikketøjet med, akkurat som han også selv har pinde og garn med.

Datidens tinder

Kasper Thomsen kunne ikke strikke, da han begyndte i Den Gamle By. Museet kunne dog godt bruge en mand, der kunne strikke, da det nemlig er vigtigt for Den Gamle By at vise, at det var sådan, at mænd gik på gaden med strikketøjet før i tiden.

“Det var hårdt at gå på brosten, samtidig med jeg skulle lære at strikke, men det skulle jo være så autentisk som muligt,” fortæller Kasper Thomsen og efterfølgende har han vandret med strikketøj flere steder i Danmark.

Han fortæller, at salget af mænds produktioner af strikketøj var med til at finansiere opdyrkningen af den jyske hede, når blandt andet fårehyrderne strikkede af uld.

Det var også som led i strikning, at unge piger og mænd kunne mødes i landsbyerne under uformelle former. Det skete i de såkaldte bindestuer, hvor de strikkede sammen, og her kunne sød musik og lyst til det modsatte køn nemt opstå som en datidens tinder.

Da industrialiseringen kom i slutningen af 1800-tallet, lagde mange mænd strikketøjet fra sig, og siden da har det primært været set som en syssel for kvinder. Det vil Kasper Thomsen gerne lave om på.

Der er gratis adgang til foredraget på Herlev Bibliotek, med eller uden strikketøj.

ANDRE HISTORIER: Camilla springer ud i det 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!