Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Familiedrama i kælderen: Natalie finder den generte pige frem

Klassikeren Glasmenageriet kan snart opleves i Teaterkælderen. Her forsøger den selvsikre mor at få hendes datter afsat til sønnens ven, der kommer på besøg i familien.

Der er ting, som siges, og noget der forbliver usagt. 

Der er forventninger, forviklinger, fællesskab, familie og fremtidshåb i den klassiske teaterforestilling Glasmenageriet, som i næste uge kan opleves i Herlev, nærmere bestemt i Teaterkælderen på Lindehøjskolen, hvor Herlev Musical & Teater opfører forestillingen.

Glasmenageriet er et stykke, der er skrevet af Tennessee Williams med premiere i 1944. Forestillingen er opført mange gange siden, også i Danmark, og er i øvrigt også filmatiseret nogle gange. Scenen er sat hos en familie, hvor sønnen Tom forsøger familien ved at arbejde på et lager.

Han bor sammen med sin søster, Laura, en stille, indadvendt pige, og deres mor Amanda, der savner sin ungdom som ombejlet kvinde, er forbitret på manden, der skred og forsøger at finde et passende parti til Laura. 

En dag tager Tom sin ven Jim med hjem, og han er den rette for Laura, det mener moderen Amanda i hvert fald. 

Hun lægger ikke skjul på, at mændene ofte så hendes vej, da hun var ung, hvilket datteren tilsyneladende ikke kan leve op til.

»Moderen fortæller, hvor ombejlet og attraktiv hun var som ung,« fortæller Natalie Matwich, som spiller rollen som datteren Laura.

Jeg skal halte og for at vænne mig til det, så gik jeg et stykke tid med kun en sko på

Læste manuskript inden

Natalie Matwich kendte ikke til stykket, før hun opdagede, at Herlev Musical & Teater søgte skuespillere til forestillingen.

»Der var audition i Herlev, og så tænkte jeg, at jeg skulle lære det godt at kende, så jeg læste manuskriptet igennem på forhånd,« fortæller hun. Og Natalie har i det omkring 80 år gamle stykke fundet flere temaer, som er ganske aktuelle i dag også.

»Det kredser meget om, hvordan børn kommer ud af det med deres mor, og hendes forventninger til dem om, at de bliver rige, får uddannelser, og at datteren bliver gift.  Jeg kan godt genkende problematikken med forventninger til unge i samfundet i dag,« siger hun.

Natalie spiller den generte pige Laura, som har svært ved at leve op til moderens forventinger.

»Det er en genert datter, som er født med det ene ben for kort, hvilket gør hende usikker. Hun føler ikke, at hun har noget at byde på med den skavank,« siger Natalie, som nævner, at den udefrakommende unge mand Jim retter lidt op på hendes selvtillid der.

»Hun får at vide af Jim, at det ikke er noget, man lægger mærke til,« siger Natalie.

Natalie Matwich spiller rollen som Laura i Glasmenageriet. Foto:Herlev Musical & Teater
Natalie Matwich spiller rollen som Laura i Glasmenageriet. Foto: Herlev Musical & Teater

Fandt generthed frem

Natalie Matwich voksede selv op som et barn, der på den ene side var genert og på den anden side også interesserede sig meget for musik og teater.

»Jeg var meget genert som barn, men har altid kunnet lide at synge og danse, og min farmor tog mig med ind for at se ballet. Jeg dansede og sang med en veninde, og så opdagede vi som 14-årige, at man kunne være med i en musical på ungdomsskolen i Helsinge.  I starten dansede jeg kun, men så fik jeg større og større roller,« siger hun og nævner, at hun kan trække på oplevelsen af at være genert, når hun spiller en rolle som Laura.

»Det falder mig nemt at spille roller, hvor jeg er en akavet, genert og en sød pige. Jeg kan finde usikkerhed frem i rollerne, det betyder ikke, at jeg er usikker, når jeg netop kan spille rollen på scenen,« understreger hun og tilføjer:

»Jeg tager udgangspunkt i, hvordan jeg selv ville have det. Det er enormt akavet, når hun snakker med Jim, hvor hun bliver rød i hovedet.«

Siden ungdomsskolen i barndomsbyen Helsinge har hun været med i teatret Mastodonterne og været på teaterhøjskole et år. Natalie Matwich håber at kunne uddanne sig inden for skuespil eller musical. I 2024 venter flere udfordringer i Herlev, udover Glasmenageriet skal hun også spille med i ’Catch me if you can’, en musical som opføres til sommer, hvor hun spiller stewardesse.

Foreløbig venter det afdæmpede familiedrama Glasmenageriet, som har en enkelhed, som Natalie sætter pris på.

»Det gode er, at det ikke er et stort show, det er meget ’plain’ og hele stykket foregår der, hvor de bor. Det er meget nøgent og ærligt,« siger hun og nævner, at det er dialogen mellem personerne, at dramaet består. Det er ikke i vilde bevægelser og biljagter.

Udviklede særlig teknik

Natalie fortæller, at hun brugte en særlig teknik, når hun skal spille lidt haltende i rollen som Laura.

»Jeg skal halte og for at vænne mig til det, så gik jeg et stykke tid med kun en sko på. Jeg har selvfølgelig to sko på scenen, men så har kroppen vænnet sig til bevægelserne, som heller ikke skal være for voldsomme, men blot skal kunne ses lidt,« fortæller hun.

Forestillingen instrueres af Jesper Nielsen. 

 

Tid & sted: 

Glasmenageriet kan opleves i dagene 11.-14. januar i Kælderscenen, Lindehøjskolen, Borgerdiet 105, Herlev. Køb billetter her.

 

LÆS OGSÅ: Herlev Bladets anmeldelse af Glasmenageriet

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!