Herlev vil bygge en helt ny type folkeskole: Her skal også uddannes lærere
Sammen med stor uddannelsesinstitution har Herlev Kommune planer om at skabe en såkaldt uddannelsesskole.
Af Camilla Bidstrup Møller og Thomas Frederiksen
De har en vision. Herlev Kommune og Københavns Professionshøjskole. Og hvis den bliver realiseret, kan Herlev blive det første sted, hvor der etableres en såkaldt uddannelsesskole, et sted der både er folkeskole og samtidig uddannelsessted for lærere. Det er ikke set før, men det er nævnt flere gange af politikere og organisationsfolk de senere år.
»Vi er begyndt en dialog med Københavns Professionshøjskole for at høre, om det overhovedet er noget, de kunne forestille sig at lave sammen med os. Det har de heldigvis sagt ja til. Det er ikke et konkret skoleprojekt, for så langt er kommunalbestyrelsen ikke endnu,« siger Herlevs borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).
Jeg er rigtig glad for, at Herlev Kommune har rakt ud. Jeg synes, at det er en god idé, fordi det giver de studerende mulighed for at være tæt på praksis
Fantastisk mulighed
At der skal bygges en skole i Herlev i løbet af tyverne, står ifølge borgmesteren ikke til diskussion. Skolen skal formentlig ligge i den sydlige del af kommunen, som i dag er et erhvervskvarter, der er ved at udvikle sig til et kombineret erhvervs- og boligkvarter med meget nyt byggeri. Noget som er beskrevet i kommunale planer for området. Spørgsmålet er så, om denne skole bliver en uddannelsesskole, som Thomas Gyldal Petersen ser store perspektiver i, både i forhold til undervisningen, hvor der blandt andet skal lægges vægt på det praktiske, og på fremtidens rekruttering af lærere.
»At der er en fælles vilje til mellem Københavns Professionshøjskole, Danmarks største uddannelsesinstitution for lærere, og Herlev Kommune til at etablere sådan en skole i samarbejde, det, synes jeg, er vanvittigt spændende,« siger han og understreger, at det fortsat er på et tidligt stadie, og der også skal søges flere samarbejdspartnere, for eksempel blandt fonde og i erhvervslivet.
Københavns Professionshøjskole ser store muligheder i samarbejdet. At skabe uddannelsessteder på folkeskoler er noget, som er fremhævet
»Jeg er rigtig glad for, at Herlev Kommune har rakt ud. Jeg synes, at det er en god idé, fordi det giver de studerende mulighed for at være tæt på praksis. Det giver nemlig en fantastisk mulighed for vores lærerstuderende til at komme tættere på eleverne i dele af deres uddannelse,« siger dekan på Københavns Professionshøjskoles lærerfaglige fakultet, Jakob Harder.
Positiv lærerforening
Herlev Lærerforening er positive over for visionerne om en ny skole.
»Det ligger godt i tråd med de tanker, man har om en ny læreruddannelse. Jeg er spændt på, hvad det fører med sig, når det bliver helt konkret,« siger Jes Lunden, formand for Herlev Lærerforening.
Det kan meget vel blive mere konkret i løbet af 2024. I hvert fald skal kommunalbestyrelsen tage stilling til et mere konkret projekt for en ny folkeskole inden sommerferien næste år, oplyser Thomas Gyldal Petersen. Og til den tid kan visionerne for et samarbejde om en uddannelsesskole meget vel være blevet mere konkrete.
»Det næste halve år vil der forhåbentlig være brikker, som falder på plads, så vi hele tiden bliver klogere på, hvilket projekt der tegner sig,« siger han.
LÆS OGSÅ: Sådan er trivslen på Herlevs folkeskoler
Der er lukket for kommentarer