Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Reportage: Sådan opleves Herlev af en nybegynder

Hvis man er ny i Herlev, kan konstruktionsarbejde og afspærringer godt gøre det svært at komme rundt, når man ikke kender området. Og hvis man ser ud som en, der ikke helt ved, hvad man laver, kan man risikere, at folk spørger ind: ‘Hvad laver du?’

Af Filuca Hadberg

 ‘Hvad laver du?’

Det er dens slags spørgsmål, Herlevs beboere kan finde på at stille, når man går rundt med blok og papir i Herlev Bymidte – ikke anklagende, men nysgerrigt.

For selvom letbanebyggeri har forvandlet Herlev til lidt af en labyrint, er det stadig liv i gaden. Det vrimler med folk på vej til butikker eller arbejde; der er snakkende kvinder i forskellige aldre, som går tur med barnevogne, og de ældre ved bænkene siger gerne hej.

Samtidig kan man finde grinende voksne, der deler øl på caféerne og kroerne rundt omkring. Der er også noget charmerende i manglen på højhuse og neonlys, som er erstattet af murstensbygninger og andesøer. Man går forbi mure, hvorpå der er skrevet ’Herlev Min By’ i hvidt kridt, og selv hvis hånden har været en smule rystende, er tanken det helt klart ikke. Folk er stolte af at bo i Herlev, og det er forståeligt.

LÆS OM FORFATTEREN LIGE HER

Artiklen fortsætter efter billedet

Herlev Bibliotek er en smule uroligt, men har en charme, som andre kolde, stille biblioteker ikke har. Foto: Filuca Hadberg

I Herlev er tryghed og fællesskab tydeligvis nogle af de største værdier. Næsten alt overvåges: først kan det virke en smule skræmmende, men lokale udtaler selv, at det får dem til at føle sig sikre.

»Hvis noget skulle ske med mig, så bliver det optaget,« siger Misja Malm, teenager og beboer af et lejlighedskompleks i Herlev Bymidte. Der bliver også tilføjet, at alt er tæt på, hvilket er dejligt nemt.

Selv hvis hånden har været en smule rystende, er tanken det helt klart ikke.

Butiksmedarbejdere siger godmorgen med smil på læben, selvom klokken stadig kun er 10 og de egentlig nok hellere vil ligge under dynen. Biler prioriterer de bløde trafikanters sikkerhed og holder tilbage, selvom de skal være på arbejde om 15 minutter. Frivillige står ved kassen i Røde Kors butikken på hjørnet, og på væggene af en bygning ud til vejen er der skrevet opmuntrende ting som ’You are not alone’, ’It’s okay not to be okay’, og ’Små hjerter kan også føle store ting’.

Også på biblioteket holdes princippet ’plads til alle’ kørende, og her ikke kun et bredt udvalg af bøger, men også områder til både studerende og små børn.

I stedet for primært at læne sig op ad kunstigt lys, er store dele af bygningen lavet af glas, og solskin strømmer ind. Der er en smule uroligt, men selvom det er meningen, der skal være komplet stilhed på et bibliotek, er hyggesnakken behagelig og stemningsskabende på en måde, man ikke rigtig kan klage over.

Børnebøgerne er placeret i farverige kasser på gulvet, så dem, de er rettet mod, kan nå dem. Der er legeplads, hvor forældre kan efterlade de små, mens de selv tager et kig rundt. Der er noget til alle, om det så er ungdomsromaner, faglitteratur eller tegneserier.

På torvet står der farverige blomsterbuketter foran butikkerne, og den stille rislen af springvandet overdøves af biler, der bumler over brosten, og lyden af byggemændenes konstruktionsarbejde. På torvet dufter der af bagværk og folk snakker sammen ved bænkene. Butiksnavne som ’Herløv Kro’ spiller på bynavnet.

Luften er kold, men atmosfæren er varm.

ANDRE HISTORIER: Herlev Byskole får stor donation

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!