Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

100 elever droppede klasseværelset: Gymnasieelever strejkede for Gazas børn

Fredag eftermiddag strejkede elever fra Herlev Gymnasium & HF og fra en række andre ungdoms- og vidergående uddannelser for at vise deres støtte til de palæstinensiske børn, der mister livet under krigen i Gaza.

Af Camilla Bidstrup Møller og Thomas Frederiksen 

Næsten en måned med konstante bombardementer over Gaza har angiveligt kostet flere tusinde palæstinensere livet, heriblandt en masse børn. Det er sket som følge af krigen mellem Israel og Hamas, efter Israel blev ramt af et terrorangreb fra den militante, palæstinensiske Hamas-bevægelse 7. oktober.

For at sætte fokus på de tusindvis af børn, der bliver kvæstet eller dræbt i Gazastriben, strejkede omkring 100 elever fra Herlev Gymnasium & HF klokken 13 foran hovedindgangen på deres skole. Det skete sideløbende med, at elever på omkring 10 andre ungdomsuddannelser gjorde det samme.

Et vigtigt budskab

Én af arrangørerne af elevstrejken på Herlev Gymnasium og HF, er 18-årige Freja Greve Berg, som sidder i elevrådet. Hun mener, at det er vigtigt, at de sætter fokus på de mange civile – og især børn – der bliver dræbt eller kvæstet i Gazastriben.

»Vi synes, det er supervigtigt, at vi oplyser om de mange grusomheder, der sker ude i verden, og især hvor uretfærdigt det er for de her børn,« siger hun og tilføjer:

»Det er også langt vigtigere, at vi viser vores støtte til de civile, end at vi bliver undervist i for eksempel spansk grammatik.«

Og det gav en stor del af eleverne hende ret i. De omkring 100 elever råbte slagord til støtte for børnene i Gaza og opbakning til palæstinenserne. Initiativtagerne Freja Greve Berg og formand for elevrådet Mahdi El Hassan lagde samtidig vægt på, at der ikke skulle råbes grimme ting om andre. De israelske ofre – dræbte, sårende og gidsler – blev dog ikke nævnt ved strejken.

»Vores udgangspunkt har været børnene i Gaza, det er ikke fordi, at vi ikke føler med andre ofre, men det er ligesom ‘black life matters’, hvor vi sætter fokus på en bestemt gruppe. Der er langt flere dræbte i Gaza end i Israel, og de skal have en opmærksomhed, de ikke har fået« mener Freja Greve Berg.

En del af det at gå i gymnasiet er at forholde sig til det, som foregår uden for bygrænsen

Elevernes fulde ret

Mads Glendorf, der er rektor på Herlev Gymnasium & HF, har fuld respekt for, at eleverne satte fokus på de mange civile, der omkommer i Gazastriben.

»Jeg har det fint med, at unge mennesker engagerer sig i politiske sager, og en del af det at gå i gymnasiet er at forholde sig til det, som foregår uden for bygrænsen,« siger han og tilføjer:

»Vores elever er engagerede i mange sammenhænge, både klimaet, krigen i Ukraine og det her er en ganske ukontroversiel holdning til det dybt tragiske i, at børn er ofre i krigen mellem Hamas og staten Israel.«

Timerne klokken 13 blev gennemført som planlagt for de elever, som ikke deltog. Mads Glendorf fortæller, at skoleledelsen var i god dialog med elevrådet omkring, hvordan strejken forløb.

Skal åbne øjnene

Elevernes strejke går overordnet under navnet #SkolestrejkeForGaza, som den 25-årige pædagogstuderende, Mohammed Ali Saleh, står bag. Ifølge ham er formålet med skolestrejken at gøre Danmark – og specielt regeringen – opmærksom på, hvad der foregår i Gaza.

»Det er jo et hel folkefærd, der er ved at blive udryddet. Jeg følte virkelig, at vi var nødt til at vise, hvor alvorlig den her situation er, så politikerne virkelig åbner øjnene,« siger han.

Derfor begyndte han med at lave et opslag på Instagram, hvor han opfordrede elever på landets ungdoms- og videregående uddannelser til at deltage i skolestrejken.

»Jeg tænkte, det kunne være fedt, hvis det var elever der strejkede for børn og unge, for hvem børn og unge mest? Det gør børn og unge selv selvfølgelig.«

I forbindelse med strejken blev der solgt hjemmebagt kage til støtte for Gazas børn. 

ANDRE HISTORIER: Opfordring til Herlev skoler: Vær med i skolevalg, det kan gøre en stor forskel for eleverne

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!