Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Flest corona-ramte gravide i Region Hovedstaden

Herlev Hospital ligger helt i top i forhold til antal corona-ramte gravide i Region Hovedstaden og sandsynligvis også på landsplan. Derfor har man specialiseret sig i at håndtere netop det, og der er ingen grund til bekymring, lyder det. Langt de fleste gravide med smitte får et mildt forløb.

Fra corona-krisens start og frem til og med februar i år har Herlev Hospital håndteret 249 gravide med corona-smitte. Hvidovre Hospital, som har landets største fødeafdeling, og Rigshospitalet ligger også over de 200. Det viser en rundringning, som Herlev Bladet har foretaget.

På trods af det er der ingen grund til bekymring. Det understreger Line Buchgreitz, der er overlæge på gynækologisk og obstetrisk afdeling på Herlev Hospital.

»Corona-virus er ikke noget, som gravide skal være bekymrede for. Størstedelen vil blot få milde forkølelses- eller influenzasymptomer. Alvorlig sygdom på grund af corona-virus er utroligt sjældent blandt gravide,« understreger hun.

Hun tilføjer, at gravide ud fra et forsigtighedsprincip opfattes som en risikogruppe, da der er tale om en relativt ny sygdom, som man endnu ikke kender i detaljer.

»Der er en lidt større risiko for blodpropper. Derfor er det vigtigt, hvis man er indlagt, at man får blodfortyndende medicin, men langt, langt de fleste har et mildt forløb,« siger overlægen.

Hun understreger dog, at det er meget vigtigt at blive podet i forbindelse med fødslen, også for at undgå at smitte andre. I den forbindelse har hospitalet lavet nogle retninglinjer.

Herlev i top

Statens Serum Institut har ikke lavet en aktuel opgørelse over, hvor mange gravide, der bliver ramt af corona-virus udover et skriv fra april sidste år.

LÆS: Der mangler mere viden om risikoen for alvorlig sygdom 

Af samme grund har Herlev Bladet lavet en rundringning til nogle af de største hospitaler i landet. Herfra fremgår det:

  • Herlev Hospital: 249 fra marts 2020 til 28. februar 2021.
  • Hvidovre Hospital: 192 fra marts 2020 til 25. februar 2021 (man mangler at registrere omkring 100 gravide, hvoraf man ved, at en del af dem har haft corona-virus, red.)
  • Rigshospitalet: 212 fra marts 2020 til 25. februar 2021.
  • OUH (Odense): 64 fra marts 2020 til 24. februar 2021.

(det har ikke været muligt at få tal fra Aarhus Universitetshospital ).

Derudover indberetter hospitalerne selv til en national database, hvor de seneste tal ikke er blevet valideret endnu.

Dog er der udgivet en rapport gældende for marts til oktober sidste år, hvoraf det fremgår, at  84,4 procent (353) af de corona-ramte gravide i nævnte periode havde et ’ukompliceret forløb’. 5,5 procent blev indlagt på grund af COVID-19. Af samme rapport ses det, at Region Hovedstaden havde det klart største antal gravide smittede med 56,9 procent. Derefter kommer Region Midtjylland med 18,4 procent.

Gearet til corona

Ser man på tallene, gør de Herlev til et af de hospitaler i landet med flest corona-ramte gravide, hvis ikke stedet med de fleste. Ifølge Line Buchgreitz har det sandsynligvis noget at gøre med, at hospitalet dækker et område, hvor smittetallet har været og er højt.

SE SSI’s daglige opgørelse over smittetal

Og det er hospitalet gearet til at håndtere.

»Vi har brugt meget tid på at lave et ordentligt, sikkert setup, og det, der fylder allermest, er de ambulante kontrolbesøg, fortæller overlægen. Det skyldes, de mange ekstra forholdsregler, som skal tages.

For eksempel skal alle kvinder, der skal føde på hospitalet, kunne fremvise et negativt COVID-19 svar, der er højst to dage gammelt.

Fjerner ikke mor fra barn

Også partneren eller den pårørende, der skal med til fødslen, skal podes. Er vedkommende selv smittet eller er den fødende smittet, hvilket vil gøre partneren til nærkontakt, så kan den pårørende ikke deltage under fødslen.

»Og det er selvfølgelig utrolig synd for dem. Men hvis de skal have igangsat en fødsel, så kan vi nogle gange udskyde det, så manden kan nå at komme med,« påpeger overlægen.

LÆS OGSÅ: Chefjordemoder svarer på kritik

Hun fortæller også, at hvis moren har corona-virus, når hun føder, så adskiller man ikke mor og barn efterfølgende. Til gengæld er der nogle retningslinjer, som moren skal følge såsom at vaske sit bryst med vand og sæbe inden amninger.

Derudover foregår fødslen på en af de to dertil indrettede isolationsstuer på fødegangen, hvor personalet bruger værnemidler.

Overfører ikke smitte til spædbarn

Hvor stor er risikoen for, at spædbarnet får corona via moren?

»På verdensplan er der utrolig få tilfælde, hvor man har haft en mistanke om, at barnet er blevet smittet af mor, mens det lå inden i maven, så det er højst usandsynligt,« vurderer Line Buchgreitz,

»Og selv hvis det sker, er der også ganske få tilfælde, hvor spædbarnet bliver alvorligt syg,« fastslår hun og tilføjer, at spædbørn, som er født af en corona-positiv mor, kun podes for corona, hvis barnet selv udviser symptomer, hvilket er meget sjældent.

»Men vi har ikke haft børn overhovedet, som har været alvorligt syge,« lyder den gode besked fra overlægen, der pointerer, at selvom moren er smittet, så stiler man mod at sende mor og barn hjem efter fødslen, hvis der ikke er behov for indlæggelse.

»Så lidt bekymrede er vi faktisk,« beroliger hun.

Læs hele historien i Herlev Bladet denne uge

 

 

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!