Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Dagplejens Dag: Sjovt at lege og løbe på torvet

Anden onsdag i maj bruger dagplejerne til at gøre opmærksom på sig selv udadtil til Dagplejens Dag. I år strålede solen godt med børn og voksne.

»Hoved, skulder, knæ og tå – knæ og tå.«

De voksne dagplejere er godt med, og nogle af børnene er også aktive, mens andre er lidt mere stille i bevægelserne. Men alle 17 børn ser ud til at nyde at være omkring springvandet på Herlev Torv til Dagplejens Dag, og når man ikke lige skal synge med på en sang, er det herligt at lege med sæbebobler, kravle gennem en lille tunnel eller løbe rundt om springvandet for børnene op til tre år.

Forårssolen stråler godt med denne anden onsdag i maj, hvor Dagplejens Dag altid falder. Ni dagplejere er med på Herlev Torv, mens en anden gruppe er samlet ved Hjortespringbadet.

Vi inddrager og bearbejder børnenes naturoplevelser og erfaringer aktivt

Synliggørelse

For dagplejerne er denne dag en måde at synliggøre deres tilstedeværelse i Herlevs børnepasning. De fremhæver, at pasningen i de mindre grupper ifølge dem skaber nærvær, tryghed og anerkendelse af det enkelte barn giver grobund for læring og udvikling med fokus på faglighed i tæt samarbejde med forældrene.

Akkurat som i den øvrige pasning i kommunen er der også læreplaner i dagplejen. Og nogen vil sikkert mene, at helt små børn bare skal have lov til at lege, men dagplejerne fremhæver, at det netop er som en del af børnenes leg og nysgerrighed, at de opnår noget viden.

»I øjeblikket arbejdes der med natur, udeliv og science, hvor vi bringer viden i spil i forbindelse med børnenes udforskning ved at uddybe og tale med børnene inden og under planlagte naturoplevelser om for eksempel dyrearter, landskaber og årstider. Det understøtter børnenes læring og engagement, når vi kobler viden på de oplevelser og erfaringer, de gør sig, med naturen og naturfænomener,« fortæller dagplejepædagog Rosita Sloth Borén og tilføjer:

»Vi inddrager og bearbejder børnenes naturoplevelser og erfaringer aktivt i for eksempel samtaler, fortællinger eller under højtlæsning. Lige som vi søger ny viden i bøger eller sammen med børnene gennem eksperimenter for eksempel i en balje med vand – hvad flyder og hvad synker? En prop, et kogt æg, et æble? Eller når vi har ”krible krable” aktivitet med forstørrelsesglas, insektkasse og bestemmelsesark, hvor børnene kan se hvilket insekt de har fundet.«

Fyldte 70 år

Dagplejen i Danmark fyldte i øvrigt 70 år i denne uge, da det var i 1954, at Mødrehjælpen i København begyndte at organisere privat pasning, dengang som en nødløsning. Først i 1976 blev dagplejen anerkendt som et varigt tilbud.

Dagplejerne i Herlev er opdelt i fire grupper, bestående af seks-otte dagplejere. Hver gruppe har en fast ugedag, hvor de er i legestue i stedet for i dagplejehjemmet.

LÆS OGSÅ: Der findes også selvstændige børnepassere, som her lod børn male sten til halloween

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!