Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lokal politimands telefonnummer blev udnyttet til økonomisk kriminalitet

Politikommissær Lars Jørgensens telefonnummer er blevet misbrugt til at lokke personfølsomme oplysninger ud af over 100 borgere. Gerningsmanden er endnu ikke fundet.

Selv politiet kan blive udsat for svindel og økonomisk kriminalitet. Det skete i hvert fald for Lars Jørgensen, der er politikommissær i Københavns Vestegns Politi for Rødovre, Hvidovre og Herlev.

Hans arbejdstelefonnummer, som kun er tilknyttet ham, blev udnyttet af en svindler for at lokke personfølsomme oplysninger som MitID, Nem-ID og bankoplysninger ud af tilfældige borgere fra hele landet. Det foregik i efteråret og varede cirka fire fem uger, før det blev opdaget.

Ifølge Lars Jørgensen havde gerningsmanden benyttet sig af en app, hvor man kan skjule det telefonnummer, man i virkeligheden ringer fra, og så taste et hvilket som helst andet telefonnummer ind.

Når gerningsmanden så ringede op, så det for borgerne ud som om, at det var Lars Jørgensen, der ringede til dem. Det var det ikke.

I stedet var det gerningsmanden, der udgav sig for at være Martin Vingegaard fra ‘Rødovre politi’. Dette er ifølge politikommisæren en fiktiv person.

LÆS OGSÅ: Bandepartnerskab fornyet igen: “Bandekriminalitet kender ikke kommunegrænser”

Over 100 henvendelser

Lars Jørgensen fortæller, at han opdagede, at en svindler var på spil, da han begyndte at modtage henvendelser fra borgere, der gav udtryk for, at politikommissæren havde ringet dem op.

»Nogle har snakket med vedkommende, andre har kun set telefonnummeret, som de har set på Google, er tilknyttet ‘Rødovre politi’,« siger han.

Ifølge politikommissæren fortalte en række borgere uafhængigt af hinanden, at den fiktive person Martin Vingegaard ringede til borgerne i forbindelse med nogle transanktioner, der var gået galt i en Santander bankfilial i Belgien. En historie, som gerningsmanden har opdigtet.

Henvendelserne fra borgerne kom typisk om onsdagen, men så begyndte henvendelserne efter et par uger pludselig at eksplodere.

I alt har Lars Jørgensen fået over 100 henvendelser fra borgere i hele landet, som tilhører mange forskellige aldersgrupper. Han fortæller blandt andet, at han er blevet ringet op af nogle 16-årige.

Mange mennesker har jo gjort det helt rigtige i den her situation. Lagt røret på, afsluttet samtalen eller har sagt til vedkommende, ‘ du prøver at snyde mig’

»Mange render rundt og har en opfattelse af, at det kun er ældre mennesker, der bliver udsat for økonomisk kriminalitet, men det er det ikke,« siger han og tilføjer:

»Mange mennesker har jo gjort det helt rigtige i den her situation. Lagt røret på, afsluttet samtalen eller har sagt til vedkommende, ‘ du prøver at snyde mig’,« siger han.

Politiet har endnu ikke fundet frem til gerningsmanden, men sagen er nu ved at blive efterforsket på nationalt plan, og politiet vil fortsat have et stort fokus på at begrænse og bekæmpe økonomisk kriminalitet.

Telefonnummeret, der blev misbrugt af gerningsmanden, er blevet lukket, og Lars Jørgensen har fået et nyt telefonnummer.

LÆS OGSÅ: Alexanders mekaniske nisser skaber ægte julestemning

Opfordring til borgere

Da Københavns Vestegns Politi opdagede, at telefonnummeret tilknyttet til politikommissær Lars Jørgensens blev misbrugt, gjorde politiet borgerne opmærksomme på det i et opslag på Facebook.

Her opfordrede de også borgerne til at være særligt opmærksomme og kontakte politiet, hvis de oplevede noget lignende. Også Bornholms Politi var ude med en advarsel på Facebook.

Det er meget meget vigtigt, at man aldrig opgiver sådan nogle personfølsomme oplysninger, uanset hvem der ringer. Myndigheder eller banker vil aldrig oprette henvendelse på den her måde.

Politikommissær Lars Jørgensen vil gerne understrege politiets opfordring til borgerne om, at være særlig opmærksom, hvis man bliver ringet op af nogle, der forsøger at få personfølsomme oplysninger som MitID, Nem-ID eller bankoplysninger.

»Det er meget, meget vigtigt, at man aldrig opgiver sådan nogle personfølsomme oplysninger, uanset hvem der ringer. Myndigheder eller banker vil aldrig oprette henvendelse på den her måde. Det gør man simpelthen ikke,« siger han.

Han opfordrer alle borgere til at henvende sig til politiet, hvis man oplever at blive udsat for økonomisk kriminalitet eller har mistanke om et forsøg på det.

Derudover fortæller Lars Jørgensen, at økonomisk kriminalitet er et stigende problem på landsplan, og han henviser i den forbindelse til Digitaliseringsstyrelsens kampagne om identitetstyveri i håbet om, at borgere vil tænke sig om en ekstra gang inden de udleverer oplysninger til fremmede.

 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!