Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Politikere ændrer i ændringsforslag til Hørkær-projekt

Lokalplanforslaget for Hørkær 1-5 har nu også været i Økomoni- og Planlægningsudvalget, hvor de tre partier, der stillede ændringsforslag på Miljø-, Klima- og Teknikudvalgsmødet, nu er blevet enige om yderligere en ændring.

På Miljø-, Klima- og Teknikudvalgsmødet valgte Socialdemokratiet, Enhedslisten og SF at stille et ændringsforslag, der begrænser det projekt på Hørkær 1-5, som grundejerne ønsker at bygge. Et projekt, der blandt andet arbejder med et punkthus i op til 14 etager og en bebyggelse på tre til ni etager. Ifølge partierne kan punkthuset i stedet have en højde på maksimalt syv etager, mens resten skal have en maksimal højde på seks og en bebyggelsesprocent på 130 i stedet for 150.

LÆS MERE: Politikere enige om at begrænse rammer

Nu ser det dog ud til, at de samme tre partier også gerne vil komme grundejerne lidt imøde. I hvert fald besluttede de på det seneste Økonomi- og Planlægningsudvalgsmøde at ændre deres ændringsforslag og give mulighed for, at man kan etablere erhverv, herunder publikumsorienterede serviceerhverv (butikker, restauranter, caféer, fitnesscentre, institutioner og lignende, red.) i hele stueetagen i byggefelt B1 samt under det hævede gårdrum i samme byggefelt. Før var der ellers kun lagt op til den mulighed i stueetagen mod Hørkær.

Hvorfor den pludselige ændring?

»Det har været et stort ønske fra en lejer, Cecilie’s, at de kan blive på stedet, og der har været et stort ønske i kommunalbestyrelsen om at sikre en mulighed for, at den form for aktiviteter, som Cecilie’s tilbyder, skal være der. Vi kan ikke pege på en konkret virksomhed, men vi kan gøre, hvad vi kan for at tydeliggøre, at der er mulighed for at skabe plads til en virksomhed, som den der er der i dag. Det kan vi i lokalplanen, men vi kan ikke sikre, at der er plads til en konkret virksomhed,« fortæller formand for Økonomi- og Planlægningsudvalget, borgmester Thomas Gyldal Petersen (S).

Om selve ændringen forklarer han:

»Det, der var lagt op til i lokalplanen, var, at man kunne indrette publikumsorienterede serviceerhverv i et ret aflangt rum ud mod Hørkær, men ved at give mulighed for, at man nu også kan udnytte placeringen under gårdrummet, er det ud fra et ønske om at skabe fleksible muligheder for, at ejer kan få plads til publikumsorienterede aktiviteter under hele bebyggelsen,« siger han.

Det hævede gårdrum er markeret med rødt. Noget af arealet herunder skal kunne bruges til publikumsorienterede serviceerhverv, mener tre partier. Illustration: Herlev Kommune.

Mere fleksible rammer

Men hvad så med de parkeringspladser, der ifølge lokalplanforslaget også skal være under det hævede gårdrum?

»Der skal fortsat kunne leves op til parkeringsnormerne, og det vil man også fortsat kunne gøre i det hævede gårdrum. Med vores forslag om lavere byggehøjder vil der også være færre parkeringspladser. Man kan heller ikke bygge under hele gårdrummet, men i en del af det. Men hvordan ejer vil løse det er op til dem,« forklarer borgmesteren og understreger, at ændringen ikke skal ses som et krav til ejer, men en udvidet mulighed.

Hvorfor kommer den her ændring nu og ikke, da I stillede det første ændringsforslag?

»Vi har talt om det efterfølgende og synes, at lokalplanforslaget ikke lever op til den fleksibilitet, som ejer skal have, så det er for at styrke muligheden,« lyder det.

Altid en risiko

Har I været i dialog med ejerne i forbindelse med ændringsforslaget?

»Nej, vi har ikke været i dialog med ejer, men vi har lagt vægt på at arbejde inden for den ånd som en kommuneplanaftale med alle partier er lavet i omkring byggehøjder og tæthed, og som udgangspunktet er i startredegørelsen, er 130 i bebyggelsesprocent dét, vi hele tiden har lagt til grund,« fortæller han og tilføjer, at de partierne imellem også har haft enkelte gruppeformandsmøder, hvor der ifølge ham har været en klar tilkendegivelse af, at de nævnte byggehøjder var det, som alle ønskede.

Det er jo altid en afvejning, og der er også en risiko for, at ejer siger, at vi er nødt til at vente

Nu hvor I ikke har haft kontakt til ejerne, er I så ikke bange for at skræmme dem væk med de her ændringer?

»Det er jo altid en afvejning, og der er også en risiko for, at ejer siger, at vi er nødt til at vente. Det er en risiko. Vi har sidste år haft samtaler i kommunalbestyrelsen, hvor der var bred enighed om at være en smule mere restriktiv omkring byggehøjder, og vi er nødt til at arbejde inden for den ramme, som kommunalbestyrelsen sætter. Derfor er dét en virkelighed i Herlev, så må man som udvikler vurdere, om man vil udvikle, men den kommuneplan, vi har vedtaget, sætter en klar retning for fremtiden og for udviklingen af området,« fastslår Thomas Gyldal Petersen.

Nej tak

Herlev Bladet har tidligere spurgt ejeren af Hørkær 1-3, virksomheden Olav de Linde, om man har nogle kommentarer til lokalplanforslaget, men man ønsker pt. ikke at medvirke.

Herlev Bladet har også spurgt ejeren af Cecilie’s, der benytter 3.400-3.500 kvadratmeter af den nuværende bygning – den gamle radiatorfabrik. En bygning, der i lokalplanforslaget skal reduceres til 1.300 kvadratmeter.

Borgmesteren antyder, at de tre partier med deres ændringer er kommet jer imøde. Kan I se jer selv i det nye forslag?

Nej, at flytte over i noget beton lyder usandsynligt og nærmest umuligt

»Nej, at flytte over i noget beton lyder usandsynligt og nærmest umuligt. Vi har selvfølgelig regnet på det, og det vil koste mange millioner kroner at flytte Cecilie’s. Desuden vil det betyde, at vi skal lukke vores forretning i måske to år, mens der bygges. Det er ikke attraktivt for os, og det ser vi ikke som en løsning overhovedet,« fortæller ejer Allan Jespersen, der også har fået at vide fra Olav de Linde, hvor meget de regner med, at kvadratmeterprisen i det nye vil være, og den er ifølge ham meget højere end i dag.

»Så vi går ikke på kompromis med den kamp, vi er i gang med, nemlig at bevare radiatorfabrikken på Hørkær 1,« understreger han.

Ændringsforslaget skal først endeligt vedtages på næste kommunalbestyrelsesmøde 13. marts. Derefter sendes lokalplanforslaget i seks ugers offentlig høring.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!