Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Men hvad er skakmat egentlig?

Herlev Bladet kom på udebane, da omkring 80 skoleelever mødtes på Gl. Hjortespringskole mandag formiddag for at deltage i kommunestævne i skoleskak. Herlev Bladet fulgte to skoleelever gennem turneringen.

Det var blevet mandag formiddag, og Herlev Bladets udsendte var på vej til Gl. Hjortespringskole, hvor Dansk Skoleskak i samarbejde med Herlev Kommne afholdt kommunestævne i skoleskak. 

»Velkommen til og kom indenfor,« sagde en mand fra Dansk Skoleskak, da han fik øje på mig.

Jeg kom ind i en form for gymnastiksal, hvor der på fire lange borde var sat en masse skakbrætter og brikker op. På et langt bord helt ovre ved vinduet sad elever fra Kildegårdskolen afd. Vest allerede klar, og ventede på at to fjerde klasser fra Lindehøjskolen også skulle komme. 

Da jeg stod der, og kiggede på de knap 40 skakbrætter, som skoleeleverne skulle spille på, følte jeg mig totalt på udebane. Jeg anede intet om skak før jeg kom, og det gik hurtigt op for mig, at jeg var den eneste nybegynder her. 

Efter omkring ti minutter kom Lindehøjskolens fjerdeklasser ind ad døren. Jeg hilste pænt på to elever fra Lindehøjskolen, som jeg havde fået lov til at følge gennem turneringen. Det var 11-årige Alex Drago Radic fra 4A og 11-årige Maria Jiménez Duràn fra 4D.

Kort efter at Lindehøjskolen var kommet, gik første runde af turneringen i gang, og en stilhed og koncentration sænkede sig over skoleeleverne.

Kommunestævnet i skoleskak er et såkaldt SFT-stævne, der står for ’Skoleskak Fællesskaber på Tværs’. Stævnet afholdes af Dansk Skoleskak i samarbejde med Herlev Kommune, og har til formål at samle elever på tværs af blandt andet køn, klassetrin og kulturer.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Alex Drago Radic på 11 år har spillet skak, siden han var helt lille, og han synes selv, at han er rigtig god til det. Stævnet i mandags var det andet skakstævne, som han har været med til. Foto: Line Egebjerg Knudsen.

LÆS OGSÅ: Hurtigere sagsbehandling skal fremskynde fjernvarmeudbygning

Skak eller skakmat 

Da de 12 minutter for anden runde var gået, nåede jeg lige at fange Alex Drago Radic inden tredje runde gik i gang. 

Godt gået, Alex. Sejt at du fik skakmat. Kan du ikke lige forklare mig, hvad det betyder?

»Jo, det kan jeg godt. Skakmat er, at kongen ikke kan bevæge sig, og der er heller ikke nogle brikker, der kan ligge imellem. Kongen er død,« forklarede han. 

Hvad er det så, at skak betyder?

»Det er, når kongen er truet, men godt kan overleve,« sagde han. 

Alex Drago Radic fortalte, at han har spillet skak siden han var omkring fire år gammel, og at han har spillet lidt mere i perioder. Det var anden gang, at han var til et skakstævne. 

Hvad er det, du synes, der er fedt ved at spille skak?

»Det er, at man bruger hjernen, og man bliver udfordret. Man skal holde øje med hele brættet, fordi misser man bare én ting, så kan man tabe spillet,« fortalte han. 

Er der noget, der er svært ved at spille skak?

»Ja. Hvis du holder øje med ét sted, så kan der komme angreb fra et andet sted. Man ved ikke, hvornår det kommer, så man skal holde godt øje,« fortalte han og tilføjede: 

»Man skal kunne lukke så mange steder som muligt, så modstanderens konge ikke kan flytte sig. Så er der stor chance for at vinde. Det er godt at gøre med dronningen, fordi hun kan gå mange steder hen,« fortalte han. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

11-årige Maria Jiménez Durán synes, at det er hyggeligt at spille skak sammen med de andre skoleelever. Det var første gang i mandags, at hun var med til et skakstævne. Foto: Line Egebjerg Knudsen.

Ikke et svært spil

Tiden for tredje runde var gået, og der lød igen et båthorn. 

»Det er første gang, at jeg har vundet en runde,« sagde Maria Jiménez Durán til mig efterfulgt af et stort smil, da tredje runde i turneringen var afsluttet. 

Vi gik ved siden af hinanden og snakkede på vej op for at registrere resultatet for runden på en iPad.

Hvad er det, der er fedt ved at spille skak?

»Jeg synes bare, det er hyggeligt,« sagde hun. 

Men er det ikke et svært spil at spille? 

»Jeg synes ikke, det er spillet skak, der er svært. Det er modstanderen, der kan være svær,« sagde hun. 

Maria Jimenéz Durán fortalte, at hun for det meste kun spiller skak, når hun er i skole. Da hun gik i første klasse spillede hun tit skak, men nu spiller hun lidt mindre. 

For Maria Jimenéz Durán var det første gang, at hun deltog i et skoleskakstævne. Hun havde været lidt spændt og nervøs inden spillet gik i gang, men hun vidste alligevel godt, hvad der skulle til for at vinde en duel. 

»Det handler om at prøve på at få skakmat, men man kan også godt sige skak. Det handler om at få modstanderens konge,« fortalte hun og tilføjede: 

»Man kan også godt spille på en anden måde. Så skal man prøve at få alle brikkerne,« sagde hun. 

Det var blevet tid til, at jeg skulle videre, så jeg sagde pænt farvel til de to elever fra Lindehøjskolen, der stadig var i fuld gang med at spille turnering, da jeg gik.

Senere fik jeg besked om, at Lindehøjskolen havde fået det højeste pointgennemsnit, og dermed kunne de kalde sig for vinderskole og tage vandrepokalen med hjem.

Læs mere i denne uges Herlev Bladet, og se flere billeder og opslag på Herlev Bladets instagram.

LÆS OGSÅ: Idrætsklasse-elever debuterer på grønsværen 

Om kommunestævne i Skoleskak:

  • Kommunestævnet i skoleskak i Herlev blev afholdt af Dansk Skoleskak i samarbejde med Herlev Kommune mandag den 20. juni fra kl. 10-14. Stævnet er støttet af Nordea-Fonden. 
  • Kommunestævnet er et såkaldt SFT-stævne, der står for ’Skoleskak Fællesskaber på Tværs’. Stævnet har til formål at samle elever på tværs af køn, klassetrin og kultur. 
  • Til kommunestævnet i Herlev deltog skoleelever fra Kildegårdskolen afd. Vest og Lindehøjskolen. Det var Lindehøjskolen der endte med at have det højeste pointgennemsnit, og derfor kunne de tage vandrepokalen med hjem til skolen. 

Kilde: Dansk Skoleskak

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!