Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Lokal naturvejleder slår fast en gang for alle: Derfor må man ikke give dyrene brød

Man kan nemt komme til at tro, at det at give byens får og lam lidt brød ikke kan skade. Men sandheden er desværre en anden. I værste fald kan de nemlig dø af det. Naturvejleder Thomas Juul-Heider fra Kildegården forklarer, hvordan den hænger sammen.

Herlev Bladet har nu flere gange over årene kunne berette om både godtroende mennesker og måske også mindre godtroende mennesker, som har givet køer, får og lam brød på både Kildegården og Hjortespring Naturplejeforening, og hvor det desværre har kostet dyreliv.

Senest oplevede Kildegårdens dyrepasser Torben Adler igen, at der var smidt brød ind til dyrene, hvilket han delte i en video på Facebook. Han nåede dog at samle brødet op, så de slap med skrækken denne gang. Men i videoen er opfordringen meget klar. Giv ikke brød til dyrene.

»Lad være med at smide brød ind til vores får. Nu skal jeg rende og holde øje med vores lam, at de ikke bliver kvalt i det. De kan slet ikke tåle det,« lyder det blandt andet fra den frustrerede dyrepasser i videoen.

Men hvad er det, der sker hos dyrene, når de får brød? Hvorfor kan de ikke tåle det? Herlev Bladet har forhørt sig hos den lokale naturvejleder på Kildegården Thomas Juul-Heider for en gang for alle at slå fast, hvorfor det er vigtigt ikke at give dyrene brød.

LÆS OGSÅ: Lam stjålet fra Kildegården 

Deres maver kan ikke nedbryde det

Årsagen skal findes i den måde, hvorpå dyrenes maver fungerer. Her må pH-værdien nemlig ikke ændres drastisk, fortæller Thomas Juul-Heider.

»En sund tarmflora er afgørende for, at drøvtyggerne kan optage næringen fra føden. Hvis man fodrer eksempelvis et får med brød eller korn uden, at den er vant til det, så sænkes pH-værdien i vommen drastisk og bliver så sur, at mikroorganismerne, der hjælper med at nedbryde føden, dør. Vomfloraen kollapser, og dyret får derfor svært ved at nedbryde føden,« siger han og fortsætter:

»Det sker, at nogen i bedste hensigt smider brød ind til dyrene, men det er i værste fald dødeligt for dem. Sidste år døde et lam efter at have spist brød. Brødet fejlgærer i vommen, udvikler gasser og skummer op som fråde i munden,« forklarer han.

ÆS OGSÅ: Ubudne gæster på Kildegården igen 

Nyd dyrene, men giv dem ikke brød 

På kildegården giver de deres dyr hø og halm, og hvis de har brug for andet, så vænner de dem til det over tid, så vomfloraen kan følge med. Bønnen fra Thomas Juul-Heider og alle på Kildegården er derfor, at man som besøgende ikke fodrer dyrene med andet end græs.

»Vi har til fulde forståelse for, at det kan være hyggeligt at fodre dyrene, og det er man velkommen til – men kun med græs. Vi vil derfor gerne bede folk om, at man nyder synet at dyrene, klapper dem, hvis de kommer hen til hegnet og kun giver dem græs, hvis man ønsker at fodre dem.«

LÆS OGSÅ: Brød kan være skyld i kos uventede død

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!