VIDEO: Kom med op i Herlevs nye ikoniske tårn
Snart står Erhvervstårnet som del af det nye Herlev Bymidte Butikscenter færdigt.
Siden halvfjerdserne har Herlev Hospital stået som et kende- eller vartegn ved Herlev. Men nu er der kommet en konkurrent. Snart står Erhvervstårnet som del af det nye Herlev Bymidte Butikscenter færdigt, og selvom det med sine 11 etager ikke er lige så højt som hospitalet, er det med sin centrale placering, det pompøse indgangsparti med høje søjler og brede trapper noget, man lægger mærke til.
Men hvor lang tid går der så, før det står færdigt, og hvor langt er der til toppen?
Herlev Bladet har fået lov til at komme med ind bag betonelementerne og bestige tårnet hele vejen op til taget. Dagens turguider er projektchef Mads Skyt Zilmer fra entreprenøren Nordstern og hans chef Michael Christensen. De er begge ansvarlige for byggeriet af tårnet.
»Lige nu maler vi på 2. sal, spartler på 3. sal, lukker gips på 4. sal, laver installationer på 5. og 6. sal, rejser gips på 7. sal, rejser stål på 8. sal, støber på 9. sal og støvsuger vand på 10.,« fortæller Mads Skyt Zilmer på vej op i tårnet. En vej, der både inkluderer en udvendig elevator og trapper.
Ifølge ham er planen at aflevere tårnet til bygherren NREP til årsskiftet. Michael Christensen tilføjer, at tidsplanen holder, og at butikkerne får adgang til deres nye lokaler fra 1. august. Selve butikscentret åbner officielt 28. september med et brag af en fest.
Artiklen fortsætter under billedet.
Spændende udfordringer
Projektet blev skudt i gang i slutningen af 2019 og har siden været ramt af flere forsinkelser. Men sidst i september 2021 blev der holdt rejsegilde for den røde ‘boligslange’ af lejeboliger samt de små boksboliger ud mod gågaden, og nogle måneder efter kunne man åbne første del af det nye butiksstrøg samt den nye Føtex. I juni i år var der så rejsegilde for Erhvervstårnet, og når det står færdigt, mangler man blot renovering af lokalerne over butikkerne ud til gågaden. En lang proces, der ikke har været uden bump på vejen.
»Det har været en kæmpe udfordring at have samme byggeplads som letbanen, og så bygger vi ind over en fjernvarmetunnel med 300 grader varm damp, som forsyner Herlev Hospital, Lyngby, Buddinge med flere. Den ligger inde i vores hus, så den har vi måtte bygge omkring, så det er nok nærmest logistikken, der har været et issue,« vurderer Michael Christensen, der også nævner blød jord og gamle brønde fra gamle huse som udfordringer, der har gjort byggeriet mere kompliceret end først antaget.
»Ja, og siger man jo også, at krydset herude (ringvejskrydset, red.) er Danmarks mest trafikeret,« supplerer Mads Skyt Zilmer.
At bygge op igennem et center, der er i drift, det er spændende og en ret nørdet sag
Begge understreger, at så snart de kom op over kælderniveau og 2. sal gik det slag i slag.
»Selve huset er ikke kompliceret at bygge, det er turen gennem det gamle hus, der gør det kompliceret, men derefter monterede vi en etage om ugen, og det er sindssygt hurtigt,« påpeger Michael Christensen.
Han tilføjer, at det samme gjaldt for den røde boligslange, bygningen med de 135 lejeboliger.
»Vi skulle bare op igennem kælderen og det eksisterende hus, før vi kunne sætte den første etage, og så varede det ikke andet end et øjeblik at rejse det. Det er jo elementbyggeri,« lyder det.
Hvad har så været det fedeste ved den her opgave?
»At bygge op igennem et center, der er i drift, det er spændende og en ret nørdet sag,« vurderer Michael Christensen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Borgertorv og spindetrappe
Vi er nået op på taget, som pt. er indrammet af en betonkant, der forlænges af et midlertidigt træhegn. Mads Skyt Zilmer forklarer, at det er meningen, at der skal lægges et tykt lag isolering på helt op til kanten, hvilket betyder, at når træhegnet fjernes, vil der slet ikke være nogen form for kant eller indhegning. Der er tagpap på ‘gulvet’ med markeringer af, hvor de forskellige ventilationsanlæg skal stå. Midt for og tættest på hospitalet står et trappetårn. Det er blandt via det, at vinduespudseren kan komme ud på taget. Meningen er så, at han eller hun skal hægte sig på såkaldte faldsikringer rundt omkring på taget og derfra fire sig ned.
Udsigten taler for sig selv. De to byggefolk fortæller, at rådgivningsvirksomheden Norconsult, der pt. er har hovedkontor på Hørkær, nok får den bedste udsigt. De har lejet de tre øverste etager – 8. til 10., mens rådhuset har 2. til og med 4., hvor borgmesterens kontor skal være. Hvad angår 5. til 7. er der en lejer på vej, lyder det. Første etage kommer til at danne rammen om det nye borgertorv. Når de kommer ind, måske fra letbanestationen lige ude foran, kan de vælge et af to indgangspartier med glasdøre. Der er også en handicapelevator ud mod Herlev Hovedgade.
LÆS OGSÅ: Status på bymidte-byggeriet-flere nye butikker
Indenfor mødes de af en iøjnefaldende spindetrappe, som kommer op fra parkeringskælderen og går videre op til borgertorvet og rådhuset. Her er der også adgang til rådhusets kantine, som får en atriumgård tilknyttet, hvor de ansatte kan sidde uforstyrret udenfor. Borgerne kan også blive på stueetagen for at shoppe i butikscentret eller tage rulletrappen ned til parkeringskælderen.
Det forventes, at erhvervslejerne i tårnet kan flytte ind 15. januar 2024, hvor også anden del af beboerne i boligslangen forventes at flytte ind. Første del får nøglerne allerede i september i år. Ud af de 135 lejemål fremgår det, at der pt. kun er fire ledige lejemål tilbage. Der er for øjeblikket udlejet 21 ud af 37 butikker.
Der er lukket for kommentarer