Budgetaftale prioriterer millioner til de mange nye børn i Skovlunde
Mandag blev budgettet for 2023 i Ballerup Kommune vedtaget, og i Skovlunde er det især skole- og daginstitutionsområdet og infrastrukturen, der får sig et løft.
Over 115 millioner kroner. Det er, hvad der i grove træk er afsat til nye projekter i Skovlunde i næste års budget, som politikerne i Ballerup Kommune nikkede til mandag denne uge.
Og det glæder borgmester Jesper Würtzen (S), der selv er bosiddende i Skovlunde.
»Skovlunde er bestemt blevet prioriteret og husket i det her budget også, og man kan jo se, at der sker meget i Skovlunde. Der er en stor tilvækst af borgere, som lige nu flytter ind i den kendte boligmasse, fordi der er mange byggerier, som ikke er færdige endnu. Og det stiller krav til kapaciteten i børnehaver, skoler og til infrastruktur,« påpeger han, der nævner, at specielt tilvæksten i antal børn stiger mere end, man havde forventet lige nu.
Plads til 250 elever
Derfor er noget af det, som set med Skovlunde-briller især tilgodeses i det nye budget, skole- og daginstitutionsområdet. Der er nemlig afsat hele 66 millioner kroner til et nyt spor på Skovlunde Skole afdeling Lundebjerg.
Skolen er tosporet og vil med det ekstra spor kunne rumme 250 elever mere. Der afsættes ifølge aftalen i alt 66 millioner kroner til udbygningen i årene frem til og med 2026.
Ifølge borgmesteren laver man en rokade for at give plads til det ekstra spor, som skal ligge der, hvor Ordblindeinstituttet er i dag. Det flytter til gengæld til Torvevej, hvor der tidligere lå en skole, og hvor Familiehuset ligger. Sidstnævnte flytter så til Parkvej 10 og får tilmed mere plads end i dag.
LÆS OGSÅ: Skovlundeborger frifundet for alvorlige anklager
»Det bliver en form for tretrinsraket, og processen starter i løbet af næste år, hvor vi først flytter Familiehuset for at kunne gøre plads og bygge om til Ordblindeinstituttet. Men det er ikke noget, som vi har meget travlt med. Der har været efterlyst en plan for skolen, og nu er den der, og så kommer det til at ske i flere tempi,« oplyser Jesper Würtzen, der pointerer, at de forskellige ombygninger er en billigere og mere klimavenlig løsning end nybyggeri.
Han uddyber, at uddybningen af det nye spor formentlig kommer til at ske nedefra.
»I sommer startede seks 0. klasser i Skovlunde, og der kommer til at blive syv de følgende år,« forklarer han om befolkningsvæksten.
Uventet stor stigning i børnetallet
Netop fordi der kommer så mange flere familier med børn til Skovlunde, skal kapaciteten på daginstitutionsområdet også have sig et løft. Derfor har man afsat 38 millioner frem til og med 2024 til en ny daginstitution normeret til 160 børn. Den skal ifølge borgmesteren ligge i hjørnet af fodboldbanen ved det gamle SIF klubhus. Det bliver et præfabrikeret modulbyggeri, hvilket betyder, at byggeprocessen måske ikke bliver så lang. Lokalplanforslaget er også allerede sendt i høring, lyder det.
For der skal fart på.
der kommer en stor mængde børn, og det sker i en hurtigere takt end forventet, så det må gerne gå hurtigere med at få bygget
»Det vi ser er, at de ældre generationer flytter ud af deres huse, og børnefamilierne flytter ind. Det gør, at der kommer en stor mængde børn, og det sker i en hurtigere takt end forventet, så det må gerne gå hurtigere med at få bygget,« påpeger han og tilføjer, at kommunen ligefrem har måtte ty til en midlertidig løsning for at dække det akutte behov.
Børnehusene Kilde Krat, Villa Kulla og Himmel og Hav har også eller skal have sat ekstra pavilloner op for at kunne efterspørgslen.
»Og ved at få et ekstra spor på skolekapaciteten, så vil vi være hjemme, men det kan også godt ske, at vi skal kigge yderligere efter børnehaver,« bemærker han.
Artiklen fortsætter under billedet.
Mere indsnævring af boulevarden
I takt med befolkningstilvæksten generelt og udbygningen af boliger i den nye bymidte er der også afsat penge til infrastruktur. Ifølge borgmesteren 4,5 millioner kroner til at give Bybuen en overhaling. Derudover vil man inden for en ramme på to millioner forsøge at indsnævre Ballerup Boulevard yderligere enten før eller efter den eksisterende indsnævring, det vil sige ved parken eller Lilletoften. Det skal ske med inspiration fra for eksempel Hold-An Vej i Ballerup, hvor man har benyttet blomsterkummer og lavet parkeringspladser som en del af indsnævringen med succes. Og for få midler.
»På den måde kan vi få hastigheden sat ned, og hvis det fungerer godt, så kan vi spare sammen til en permanent løsning,« forklarer Jesper Würtzen og tilføjer, at det har været et ønske fra mange skovlundeborgere at få hastigheden ned.
Vil spørge borgerne
Det der med at lytte til skovlundeborgerne vil man også gøre i forhold til at undersøge, om man kan eller skal få Skovlunde Stationsplads bundet tættere sammen med bymidten. Her vil man både inddrage borgerne og lokalrådet i en åben proces for at se, om det er noget, der skal gøre noget ud af. Der er afsat 2,5 millioner til formålet.
Og apropos stationen er der ifølge borgmesteren også afsat en halv million kroner til mere lys og mulighed for videoovervågning for at skabe mere tryghed.
Yderligere en halv million har man fundet på kistebunden til at forbedre infrastrukturen i Harrestrup Ådal i forbindelse med de mange store events, som efterhånden kendetegner området. Pengene skal gå til at gøre området ekstra godt gearet til de forskellige arrangementer. For eksempel til at kunne trække ekstra strøm, forbedre vand- og kloakforholdene og forbedre grusvejene.
»Vi er glade for, at det stadig er et naturområde og om sommeren et sted, hvor folk fra hele Københavns-området kommer til,« understreger han.
Bag budgettet står Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, SF – Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og Kate Svarrer. Venstre står udenfor.
Der er lukket for kommentarer