Luftede bryggeribranchens udfordringer under VIP-besøg
Mandag fik et af landets kendte mikrobryggerier i Herlev fornemt besøg. Og det gav anledning til en masse spørgsmål - og svar.
De kender hinanden fra Socialdemokratiet, men mandag mødtes tre toneangivende socialdemokrater i en anden sammenhæng, da de var inviteret på virksomhedsbesøg hos mikrobryggeriet Gamma Brewing Company A/S for tildels at høre om de udfordringer, der er forbundet med at drive iværksættervirksomhed i Herlev og i Danmark anno 2023.
»Det er lidt for tidligt,« lød det pæne afslag, da medstifter og direktør for bryggeriet, Jakob Nørby Houmøller, tilbød dagens ifølge direktøren nok vigtigste gæst, erhvervsminister Morten Bødskov (S), som også er opstillet i Herlev, en øl.
ANDRE HISTORIER: Bodega 100 får sin egen sang
De andre to gæster var tidligere justits- og sundhedsminister, Nick Hækkerup, der i sin nuværende egenskab som direktør i Bryggeriforeningen havde sat mødet op. Og så var borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) også inviteret med.
Efter en kort præsentation af bryggeriet og en rundtur i produktionsapparatet, som Gamma i forbindelse med sin indflytning i 2020, selv har bekostet for omkring 10 millioner kroner, blev der knappet op for dagens egentlige dagsorden. Nemlig en snak om de udfordringer, som Gamma og andre pt. står over for som et resultat af corona-krisen og Ukraine-krigen.
Sparer på det dyre øl
I 2021 bragte Herlev Bladet artiklen ‘Gamma rider på en gylden gazelle’ om virksomhedens væksteventyr, som pt. er en saga blot. For selvom man hidtil kun har haft sorte tal og kan prale af Team Herlev Erhvervspris og sin tredje gazelle-pris, så er der kommet mange flere bump på vejen, end eventyret først lagde op til. Lige fra træk i kassekreditten, et dyk i salget til en prisstigning på råvarer som for eksempel emballagen, der er steget med 50 procent.
»Vi er presset af inflationen, og det påvirker folks købekraft negativt og gør vores drift dyrere. Derudover har vi haft en del afskrivninger på debitorer, som er gået konkurs,« fortalte Gamma-direktøren og tilføjede, at de har afskrevet en kvart million kroner de sidste par måneder, hvilket skal sættes op i forhold til, at de ifølge ham sælger for cirka én million kroner om måneden.
Dertil kommer, at de også har mistet en større kunde i Japan, som via flyruten København-Tokyo importerede Gamma-øl, fordi han kunne få det friskt og sælge det 48 timer, efter det var blevet tappet i Herlev. Det kan han ikke længere, da der pt. ikke er nogen direkte flyrute over Rusland.
Vi er presset af inflationen, og det påvirker folks købekraft negativt og gør vores drift dyrere
De var også efter et stort forarbejde lige ved at lande en stor aftale i Danmark til 150.000 kroner , men så trak kunden stikket, fordi man skar ned på sit markedsføringsbudget.
»Der er som om, der er sket en nulstilling nu, hvor alle trækker vejret og genovervejer, så det er en daglig kamp,« lød det fra Jakob Nørby Houmøller med henvisning til, at andre lignende mikrobryggerier i Danmark som Alefarm, To Øl og Mikkeller lige nu lever af kapitalindsprøjtninger for at kunne holde skansen, til opgangstiderne kommer igen.
I samme forbindelse indskød Nick Hækkerup som direktør for Bryggeriforeningen, at det man ser nu, er, at dem, der før købte fire lidt dyrere kvalitetsøl som Gammas, nu køber to Gamma-øl og to discount-øl.
»Vi er dyrere, og derfor er vi det første, der bliver skåret væk, når pengene er få. Vi kan sagtens vækste på toplinjen, men vi kan ikke tjene på det,« påpegede Jakob Nørby Houmøller fra toppen af de 6.000 liters tanke, der fylder lokalerne på Smedeholm. I samme forbindelse oplyste han, at man pt. kun bruger 20 procent af produktionsapparatets kapacitet.
Artiklen fortsætter under billedet.
Dårlig juli – god august
Men selvom situationen pt. er lige til øllet, så var Gamma-direktøren fortrøstningsfuld. Ikke mindst fordi man har flere knapper at skrue på.
»Vi sælger til private, til barer, restauranter, festivaler, events, og så har vi eksporten (til små importører og engroshandlere), så hvis det ene svigter, så falder korthuset ikke,« understregede han, der efter en god juni og en dårlig juli, regner med, at salget i august måned vil stige igen. Det er nemlig sådan, at juli traditionelt set byder på et fald i salget af alkohol, hvorfor man har lavet en tommelfingerregel om at nedsætte produktionen med 50 procent i netop den måned.
Det kunne bryggeriforeningens direktør bekræfte.
»Der er altid en meget tæt sammenhæng mellem øldrikkeri og vejret,« påpegede Nick Hækkerup, der også var fortrøstningsfuld i forhold til, at de mere etablerede bryggerier som Gamma nok skal klare ærterne – netop fordi de har flere knapper at skrue på, og markederne skifter.
»Restauranter og barer i København har altid været vores ‘bread and butter’, og de sidste par år har vi set meget eksport forsvinde. Alle er blevet mere nationale i deres indkøb under corona. Tidligere udgjorde eksporten halvdelen af vores salg, nu er det 10 procent, men samtidig har vi vækstet i Danmark,« forklarede Jakob Nørby Houmøller, der også kunne fortælle, at man som andre mikrobryggerier har en langsigtet plan om at kigge mere til Asien.
Derudover måske åbne eget værtshus.
»Vi vil gerne holde så meget af værdikæden under samme tag som muligt,« lød det fra Jakob Nørby Houmøller, som fastslog, at det netop er det, som skiller Gamma ud.
Artiklen fortsætter under billedet.
Erhvervsminister vil komme iværksættere imøde
Under dagens besøg blev der lyttet og spurgt meget ind til, hvordan det er at drive bryggeri i 2023 – ikke mindst fra erhvervsminister Morten Bødskov, som gav udtryk for, at han godt kunne forstå Gammas og andres udfordringer og derfor understregede forskellige tiltag, som regeringen har sat i søen for netop at imødekomme udfordringerne. Ikke mindst en udskydelse af betalingsfrister for A-skat og arbejdsmarkedbidrag og den såkaldte ‘moderationsafgift’, som gør, at Gamma kan halvere sin alkoholafgift. Begge ting noget, som ifølge Jakob Nørby Houmøller er guld værd.
Derudover nævnte erhvervsministeren, at man til efteråret kommer med et forslag til en ny iværksætterstrategi, som der er afsat 300 millioner kroner til.
Det er fantastisk, vi har sådan et bryggeri i Herlev, og jeg kan bekræfte, at deres øl smager godt. De er et eksempel på en meget stor succes de senere år i dansk erhvervsliv, mikrobryggerierne
»Den tager hul på det hele lige fra skatteregler til tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft og i de hele taget alle de udfordringer, som iværksættere står med. Vi har lavet en analyse, som blandt andet peger på nogle udfordringer, som også er at finde her, når det handler om at finde riskovillig kapital og få en skarpere rådgivning uden at bruge tusindvis af kroner på det. Så det jeg hører her er spot on i forhold til noget af det, som vi skal i gang med nu,« lød det fra Morten Bødskov, der ikke var bleg for at rose både bryggeriet og øllet, inden han satte sig ind i ministerbilen på vej til næste møde.
»Det er fantastisk, vi har sådan et bryggeri i Herlev, og jeg kan bekræfte, at deres øl smager godt. De er et eksempel på en meget stor succes de senere år i dansk erhvervsliv, mikrobryggerierne, en kæmpe succes i Danmark og uden for landet grænser, som har givet os et image som værende åsted for mikrobryggerierne, og at Gamma er et af de fremmeste i Danmark, det kan vi være stolte af,« sagde han, der også fik en ‘smagekasse’ med på vejen.
Artiklen fortsætter under billedet.
Tilfreds bryggeri-direktør
Også Herlevs borgmester, Thomas Gyldal Petersen (S), var med på dagens rundtur og kunne som kommunens repræsentant sagtens genkende, at virksomhederne også i Herlev har det svært i disse år. Også selvom Herlev ligger logistisk godt i hovedstadsregionen og tæt på motorvejen. I den forbindelse gjorde han opmærksom på kommunens Dialogmøde for erhvervslivet 4. oktober, hvor virksomheder kan komme og høre mere om, hvordan de blandt andet kan få gratis råd og vejledning.
Derudover kunne han fortælle mere om en af de lokale udfordringer, som har bekymret Gammas direktør. Nemlig vejlukningen af Smedeholm (hvor Gamma ligger, red.) i den ene ende af hensyn til den nye serviceafdeling. Noget som direktøren frygter vil gøre det besværligt for den lastbilstrafik, der kommer, og allerede har givet parkeringsproblemer langs vejen.
interessede i at se på, om ikke vi kan lave en stiforbindelse for gående og cyklister igennem, så de stadig kan komme direkte ud til Marielundvej
I forhold til parkering vil det blive gjort forbudt at parkere langs vejen, kunne borgmesteren fortælle. Derudover i forhold til vejlukningen:
»Så er det noget af det, som vi har været opmærksomme på, fordi mange har sagt, at det er træls særligt for dem, der arbejder i den anden ende af vejen (mod Marielundvej, red.), som skal til stationen på cykel eller gåben, så skal man pludselig hele vejen rundt om. Derfor er vi dybt interessede i at se på, om ikke vi kan lave en stiforbindelse for gående og cyklister igennem, så de stadig kan komme direkte ud til Marielundvej,« fortalte borgmesteren og uddybede, at der vil blive lavet en vendeplads til den tunge trafik.
Det var en tilfreds Gamma-direktør, der efter dagens besøg, kunne gøre op.
»Jeg synes erhvervsministeren var lydhør og gav udtryk for at forstå vigtigheden af de her forskellige håndsrækninger, vi små virksomheder modtager (moderationsordningen på punktafgift og udskydelse af A-skat og arbejdesmarkedsbidrag, red.), og hvad de reelt i kroner og øre betyder, og hvilke arbejdspladser der går tabt, hvis der ændres drastisk på modellen,« lød det fra Jakob Nørby Houmøller, der også var glad for borgmesterens udmelding.
Der er lukket for kommentarer