Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

På gåtur i Herlevs natur: Julens mystik og eventyr kan fortsætte her

Både virkeligheden og fantasien kan dyrkes, hvis du en af dagene omkring jul og nytår går tur i Herlevs lunger, Hjortespringkilen, området med Fedtmosen og Smørmosen.

Herlev Bladet kan ikke love, at sneen er faldet, og du kan gå tur i et hvidt landskab her ved jule- og nytårstid. 

Men vi er så heldige, at der faldt sne tidligere i december, og vi fik fotograferet Hjortespringkilen med Smørmosen og Fedtmosen, Herlevs største grønne område, klædt i hvidt en dag – og uden sne en anden dag. 

Under alle omstændigheder er det et  sted, som anbefales til en god gåtur, så julefedtet traves lidt af eller der blot er brug for noget frisk luft, måske for at bekæmpe nytårstømmermændene først i det nye år. 

»Det er Herlevs lunger,« siger Ejner K Holst, formand for Danmarks Naturfredningsforening Herlev og Hjortespring Naturplejeforening. 

Han færdes hjemmevant i dette område. 

I Herlev har man navngivet alle søerne, det har man ikke i Gladsaxe

Trolde i træer

Her kan man gå korte eller længere ture. Ejner K. Holst foreslår ruter på både 20 og 40 minutter og fem kvarter.  

Kort fortalt skal du ud nord for Klausdalsbrovej, hvor du både kan få naturoplevelser, mærke den faktuelle histories vingesus eller fortsætte julens magiske fortællinger. 

Der er for eksempel træerne, hvor der er mistelten i toppen. 

»Men det er ikke mistelten, det er trætoptrolde,« siger Ejner K. Holst med et glimt i øjet. 

Som naturkyndig er han naturligvis med på, at det er mistelten, som i øvrigt giver selvstændig mening ved juletid, men sammen med sit barnebarn har han udviklet historien om trætoptrolde. 

Et sted ikke langt derfra er der en forvokset træstub, og det er ikke svært at forestille sig en heks anbefale en ung soldat hoppe ned i træet  for at finde en skat som i H.C. Andersens eventyr Fyrtøjet.

LÆS OGSÅ: Da kvæg blev sat ud i dyrefold ved Fedtmosen

Søer har navne

I området ligger to moser: Smørmosen og Fedtmosen, hvilket i sig selv både byder på naturoplevelser og kan skabe eventyrlige fortællinger. 

Derudover er der masser af små søer og vandhuller, der ligger spredt i det kuperede terræn. 

»Og i Herlev har man navngivet alle søerne, det har man ikke i Gladsaxe,« fortæller Ejner K. Holst. 

I området ved Smør- og Fedtmosen glider Herlev og Gladsaxe kommuner over i hinanden.  Går man længst nordpå i området, kan man skimte Værebro-bebyggelsen i nabokommunen. 

I det hele taget buldrer det omgivende samfund forbi, hvilket tydeligt kan høres i naturområdet. Hillerødmotorvejen holder sig ikke tilbage med motorbrummen i baggrunden, her i de stille dage omkring jul og nytår vil vejen dog være mere rolig, da folk jo ikke er på arbejde og kører bil i samme omfang. 

Landsby forsvandt 

Har du ikke nok i fantasi og eventyr, eller synes du det er for pjattet, er der rigeligt med ægte  historie at tage fat på i området. 

Her ligger gamle gårde, som nu bruges til andre formål, for eksempel Klauzdal og Naturcenter Kildegården.   

Engang lå landsbyen Tibberup eller Tubberup her, men den blev udraderet af svenskerkrigene og nedlagt i 1672. 

Navnet går dog igen i Tibberup Å, som Ejner K. Holst kan fortælle har forbindelse til Køge Bugt den ene vej og Roskilde Fjord den anden vej. 

Åen udgør i øvrigt også kommunegrænsen til Gladsaxe på en stor del af dens strækning. 

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!