Herlev Bladet

Fagregister top ann 4
Realize brochure ann

Politikere vil tænde for mere ’biologisk lys’ på plejecentre

Efter plejehjemmet Lundehavens erfaringer med døgnrytmelys vil politikere have det særlige lys udbredt og installeret på flere af Ballerup Kommunens plejehjem.

Siden august sidste år har plejehjemmet Lundehaven på Skovlunde Torv som et forsøg haft døgnrytmelys installeret på sine fællesområder, og spørger man Lolan Marianne Ottesen (S), formand for Sundheds- og Ældreudvalget i Ballerup Kommune, har det givet så gode erfaringer, at det skal udbredes til resten af kommunen.

»Det vi hører er, at det har en god effekt, og det virker, og vil vil gerne have flere teknologiske løsninger, så derfor vil vi gerne have det bredt ud til alle, også til bofællesskaberne,« fortæller hun, der påpeger, at der pt. er politisk flertal for tiltaget i udvalget, som drøftede det på et møde i juni.

Ældre brug for bedre lys

Af sagen fremgår, at døgnrytmelys eller biologisk lys, som det også kaldes, ‘er et specielt designet kunstigt lys, som kan tilpasses individuelle behov og efterligne farvevariationen og lysintensiteten i det naturlige lys døgnet rundt. Forventningen er, at det kunstige lys kan stimulere hjernens hormonproduktion til en mere naturlig døgnrytme ligesom det naturlige lys. Det er særligt anvendt på døgninstitutioner, plejehjem og hospitaler, for at understøtte den naturlige døgnrytme hos brugere eller patienter, som ikke har samme adgang til naturligt lys og/eller har aldersbetinget nedsat lysregistrering. Med alderen bliver det nemlig sværere for øjet at slippe lys ind, og særligt de blå lysnuancer bliver i mindre grad registreret. Det betyder, at ældre er særligt udsat for en uhensigtsmæssig døgnrytme, og det skønnes, at 40-70 procent ældre over 65 år lider af kroniske søvnforstyrrelser’.

Ældre har sværere ved at se lysets nuancer. Det skal døgnrytmelys på plejehjem hjælpe dem med.

Gode erfaringer

»Det var administrationen, der foreslog, vi skulle starte med Lundehaven, fordi der var belysningen ikke perfekt og så ville Boligselskabet Baldersbo, der ejer bygningerne, gerne være med i forsøget. Så vi er startet dér med at få det godt i gang, så vi også kan overbevise de andre plejehjem og boligselskaber om, at det er en god idé, uddyber Lolan Marianne Ottesen.

Selvom det af sagens bilag fremgår, at hverken danske eller udenlandske undersøgelser endnu har kunnet skabe klar evidens for, at døgnrytmelys virker, kan man heller ikke bekræfte, at det ikke virker, lyder det. Desuden er der høstet flere positive erfaringer blandt andet fra et plejehjem i Odense, som udvalget har besøgt.

derfor vil vi gerne have det bredt ud til alle, også til bofællesskaberne

»Dels får beboerne en styrket døgnrytme, hvor de netop er friske om dagen – vi hørte blandt andet i Odense, at de livede mere op og søgte fællesskaberne mere end inden – og dels bliver de trætte nok til, at de også kan sove om aftenen, fordi lyset dæmpes, og der kommer vågelys,« forfortæller udvalgsformanden om andres erfaringer.

Hjælper også ansatte

Hun tilføjer, at det især drejer sig om borgere med demens, som har svært ved at finde ro og især om aftenen, hvor de ansatte kan have udfordringer med at gøre beboerne trygge.

Og netop de ansatte kan også have gavn af døgnrytmelyset. Af erfaringerne fra Lundehaven fremgår, at det primært er om aftenen og natten man lægger mærke til døgnrytmelyset plus i de mørke vintertimer. 

Derudover har nogle ansatte også oplyst, at de har mindre ondt i hovedet.

LÆS MERE: Basket skaber frirum for børnene

Ifølge sagen kan det koste tæt på en million kroner at indkøbe og installere nyt lys samt nedtage det gamle armaturer på ét plejehjem, men udvalgsformanden understreger, at man også har økonomien for øje.

»Vi er gået ind i et samarbejde med Aarhus og Københavns kommuner om at indkøbe det, for det giver god mening for os at lave et stort indkøb, og vi behøver ikke tage det tidligere lys ned, fordi man kan køre på to strenge og på den måde gøre det billigere,« forklarer hun.

Udvalget har derfor besluttet, at man prioriterer lyset ind i de kommende budgetforhandlinger.


Plejehjemmet Lundehaven

Bygget i 2001 og har 48 plejeboliger fordelt på 2 afdelinger. Derudover også 19 ældreboliger.

Ligger på Skovlunde Torv.

Du er måske også interesseret i

Der er lukket for kommentarer

Tilmeld dig vores nyhedsbrev!